woensdag 27 maart 2013

Gids voor ouders

Ongeruste ouders, het komt heel vaak voor. Het is voor ouders niet altijd gemakkelijk om hun kind los te laten en naar school te laten gaan. Daarom is het de taak van het onderwijs om de ouders zoveel mogelijk in te lichten over de lopende activiteiten in de school.
Als leerkracht is het belangrijk om de ouders te betrekken bij het onderwijs van hun kinderen. Veel ouders zitten met vragen waar ze maar geen antwoord op vinden.

Ik ben daarom eens op zoek gegaan naar een brochure die de veelgestelde vragen van de ouders allemaal opsomt en er een antwoord op geeft. Een soort gids waar ouders kunnen naar teruggrijpen als ze iets niet meer weten over het onderwijs. Ik vond een geschikte informatieve brochure op www.lerarendirect.be.
Lerarendirect is een elektronisch communicatiemiddel van Klasse voor leerkracht van het basis-, secundair, volwassen-, hoger en deeltijds kunstonderwijs en medewerkers van de leerlingenbegeleiding.

Je vindt informatie gaande van activiteiten op school tot buitengewoon onderwijs.
Kortom, in deze brochure vind je bakken aan informatie die als ouder heel handig zijn. Maar ook voor ons, leerkrachten in opleiding, kan zo'n brochure handig zijn.

Ikzelf heb de brochure eens doorgenomen zodat ik zelf ook de antwoorden weet op al deze vragen.
Wij zullen later namelijk ook zo'n vragen krijgen van ouders.

Je kan de brochure gerust zelf eens doornemen op http://www.lerarendirect.be/nieuws/basisonderwijs/gids-voor-ouders-2.

Ook op www.klasse.be vind je allerlei interessante artikels en filmpjes over het onderwijs.

Veel plezier met lezen en denk eraan: betrek de ouders bij het onderwijs van hun kinderen!


dinsdag 19 maart 2013

Creatief met de seizoenen

Knutselen: elke leerkracht in het kleuter- of lager onderwijs wordt ermee geconfronteerd. Knutselen kan best leuk zijn, maar het vraagt een goede voorbereiding.

Voor het muzisch project koos ik ervoor om rond de seizoenen te werken. Elk seizoen heb ik verwerkt weergegeven op een doek.
Elk doek kreeg in grote letters de naam van het gekozen seizoen. Voor het doek van de lente koos ik voor bloemetjes, felle kleuren, gras … .
Het doek van de zomer heb ik tevens in felle kleurtjes gemaakt. Ik heb een zon, de zee en het zand geschilderd. Op het zand heb ik echte schelpjes gekleefd. Om het geheel af te werken heb ik een windmolentje gemaakt en op het doek bevestigd.
De winter vond ik iets moeilijker om te maken. Ik heb foto’s gezocht die typerend zijn voor de winter. Ik heb een ijskristal en een sneeuwman gemaakt. Op een zwart vlak heb ik sneeuwvlokjes (gemaakt van watjes) gekleefd.
Bij het thema herfst heb ik zelf een boom gemaakt met crêpepapier en gewoon papier. Ik heb bruine, gele en oranje tinten gebruikt. Ik heb ook foto's van een egel en een eekhoorn op het doek gekleefd.
Veel informatie haalde ik uit een knutselboek, maar ook op het internet kan je informatie of uitleg vinden over knutselen.

Mijn materiaal heb ik gekocht in de Action (http://www.action.be/) en in het Kruidvat (http://nl.kruidvat.be/) .
Wil je zelf ook aan de slag met de seizoenen? Dat kan! Hieronder vind je alle materialen die ik heb gebruikt om mijn doeken te maken en tips om zelf aan de slag te gaan.
 
Wat heb je nodig:

- 4 doeken;
- acrylverf (hoofd- en bijkleuren);
- gekleurd papier (alle kleuren die je zelf wil gebruiken);
- crêpepapier;
- secondelijm;
- kurk (om de sneeuwman te stempelen);
- watjes (kleine propjes of een groot stuk waar je vlokjes kan af scheuren);
- schelpjes;
- schaar;
- potlood;
- foto’s die de winter afbeelden;
- foto van een eekhoorn;
- foto van een egel;
- eventueel een knutselboek om informatie in op te zoeken.

Hoe ga je te werk/tips:

- schilder elk thema op een afzonderlijk doek;
- versier de doeken zoals je zelf wil;
- gebruik een knutselboek of internet om inspiratie op te doen;
- kijk gerust naar mijn foto’s om een voorbeeld te zien;
- teken vooraf een ontwerp op een A4-blad.


Veel plezier met het knutselen!

(eigen foto)
(eigen foto)
(eigen foto)
(eigen foto)





donderdag 7 maart 2013

Sterren en planeten

Op 6 maart 2013 ging ik samen met mijn nichtje Jelyna, die 9 jaar oud is, naar Beisbroek.

Het was schitterend weer voor een wandeling in het bos. Wij kozen voor het Planetenpad. Dit is een wandeling waarbij je kennis maakt met de verschillende planeten in ons zonnestelsel.

Het leek mij ook wel leuk om naar de tentoonstelling in het planetarium te gaan. Jelyna vond het supertof! We kregen uitleg over de verschillende sterren en planeten. Er werd gebruik gemaakt van bewegende beelden en muziek, wat voor kinderen of leerlingen zeer visueel en aanschouwelijk is.

Standbeeld Saturnus (eigen foto)



















(eigen foto)















In de interactieve ruimte konden zelfs de allerkleinsten zich uitleven. Er waren verschillende activiteiten: spelletjes op de computer, boxen met lichtjes, draaiende borden... . Kinderen konden op een actieve manier de informatie verwerken en bijleren.

Interactieve ruimte (eigen foto)























Interactieve ruimte (eigen foto)















We mochten zelfs door de telescoop naar de zon kijken. Het domein is echt voor alle leeftijden geschikt en het is zeker een aanrader als je een toffe middag wil beleven.

Meer info over het domein Beisbroek vind je op de site: www.beisbroek.be.

Op http://www.sterrenkids.nl/news.php vind je allerlei nieuwtjes over de sterren en planeten speciaal voor kinderen!